Vier Chinees Nieuwjaar eens in Nederland

Ook in Nederland wordt gevierd dat het nieuwe Chinese nieuwjaar begint. In in ieder geval 3 steden kun je voor een viering terecht. In deze blog informeer je waar het begin van het nieuwe jaar kunt meevieren.

Op maandag begint het nieuwe Chinese jaar; het jaar van de aap. Omdat dit op een maandag valt hebben alle steden die het Chinese nieuwjaar vieren, ervoor gekozen om om de viering op zaterdag 6 februari te houden.

Vorig jaar brachten we een bezoek aan de Chinese nieuwjaarsviering in Amsterdam. Op en om de Zeedijk in Amsterdam vindt de viering plaats. Je kunt o.a. genieten van het vuurwerk en een bezoek brengen aan de grootste Chinese tempel van Nederland. Het programma van het Chinese nieuwjaar vind je op de website van Amsterdam.


Ook in Chinatown in Den Haag vindt een viering van het nieuwjaar plaats. Alleen hier is het een weekje later op 13 februari. Ook hier worden de kwade geesten verjaagd met een oorverdovend vuurwerk en zullen Chinese leeuwen de diverse Chinese ondernemers bezoeken om hen geluk in het nieuwe jaar te brengen. Het programma start vanaf 11 uur en om 13 uur zullen de leeuwen hun opwachting maken.

Misschien wel de meest uitgebreide viering vindt dit jaar plaats in Rotterdam. Naast ook hier het traditionele vuurwerk en de Leeuwendans en daarnaast een keur aan leuke activiteiten.  In verschillende winkels en café’s in de straat kunnen bezoekers meedoen aan Chinese workshops zoals een spoedcursus Mandarijn en kalligrafie. In het park kunt u Chinees leren koken door te kijken naar live cooking demonstraties en kunt u genieten van live muziek en culturele optredens. Het programma van deze viering vindt op hier.

Bezoekt u een viering dan wenst u de Chinezen toch ook 'Gong Xi Fa Cai' (Gelukkig nieuwjaar)!