Toi Toi Toi kadootjes voor iedere gelegenheid

Toi toi toi" is een uitdrukking die gebruikt wordt om iemand succes te wensen. Bij veel gelegenheden is het mogelijk om dit te doen. In deze blog gaan we in op het gebruik van toi toi toi en hoe je dit kunt wensen.

Toi Toi Toi: Een Wens voor Succes 

Volgens Van Dale's woordenboek: Jiddisch(taal die in de Middeleeuwen ontstond en een mengsel is van Hoog-Duits en Hebreeuws) toi-toi-toi: klanknabootsing voor het
afkloppen op ongeverfd hout en voorafgegaan door onberoefen of onbesjrien, een bezweringsformule om de uitgesproken gedachte terstond weer te annuleren 1. uiting waarmee men een optredend kunstenaar succes wenst 2. bezweringsformule bij het afkloppen.

 

Gelegenheden 

Toi toi toi kan bij verschillende gelegenheden gebruikt worden, zoals:

  • Voor een voorstelling: Acteurs, musici en andere performers krijgen vaak toi toi toi te horen vlak  voordat ze op het podium gaan. Ook bij bijvoorbeeld een eindmusical van groep 8 of een dansvoorstelling kan men elkaar succes wensen.
  • Voor een examen: Studenten kunnen toi toi toi wensen van hun familie en vrienden voordat ze een examen gaan maken.
  • Voor een sollicitatiegesprek: Iemand die op sollicitatiegesprek gaat kan toi toi toi gebruiken om succes te wensen.
  • In het algemeen: Toi toi toi kan in principe bij elke gelegenheid gebruikt worden waar je iemand succes wilt wensen.

 

Je kunt Toi Toi Toi wensen door simpelweg dit te zeggen maar je kunt dit ook doen door een klein kadootje ter ondersteuning van je succeswens te geven. Een gelukspoppetje, een klavertje vier of een klein kaartje kan de ontvanger er aan herinneren dat iemand hem of haar succes wenst.

 

Varianten

Er zijn verschillende varianten op toi toi toi, zoals:

  • Veel succes: Dit is een meer algemene manier om iemand succes te wensen.
  • Break a leg: Dit is een Engelse uitdrukking die hetzelfde betekent als toi toi toi.
  • Hals- und Beinbruch: Dit is een Duitse uitdrukking die hetzelfde betekent als toi toi toi.

 

Tot slot

Toi toi toi is een leuke en eenvoudige manier om iemand succes te wensen. Het kan bij verschillende gelegenheden gebruikt worden en op verschillende manieren. Dus de volgende keer dat je iemand succes wilt wensen, vergeet dan niet om toi toi toi te zeggen!