Chinees nieuwjaar2015

Amsterdam – 21 februari 2015 Op een regenachtige zaterdagochtend gaan we naar Amsterdam om het Chinees Nieuwjaar te vieren. Voor de Boeddhistische tempel F.G. Hse Hua Tempel op de Zeedijk heeft zich een klein menigte verzameld van Chinezen en China liefhebbers. Allen komen zij om de jaarlijkse leeuwendans mee te maken.


Amsterdam – 21 februari 2015  Op een regenachtige zaterdagochtend gaan we naar Amsterdam om het Chinees Nieuwjaar te vieren. Voor de Boeddhistische tempel F.G. Hse Hua Tempel op de Zeedijk heeft zich een klein menigte verzameld van Chinezen en China liefhebbers. Allen komen zij om de jaarlijkse leeuwendans mee te maken.

Volgens de Chinese mythe komt met nieuwjaar de leeuw uit zijn grot.  ‘De trommels wekken de leeuw tot leven. Het dier wrijft eerst eens in zijn ogen, zit dan aan zijn neus en zijn gat. Eigenlijk net zoals mensen doen. Na wat rondgedrenteld te hebben, gaat hij op zoek naar eten.’

Voordat in Amsterdam de 1e leeuw ten tonele verschijnt wordt vuurwerk af gestoken. Luide knallen wekken de leeuw en hij voert zijn dans uit op een hoge steiger. Daarna dansen 2 andere leeuwen voor de deuren van Chinese ondernemers. ‘Sang choi, sla, is het symbool van voorspoed voor ondernemers. Daarom hangen ze met nieuwjaar een krop sla voor de deur van hun zaak.  Een rode en witte leeuw maken een ronde langs verschillende Chinese ondernemers op de Zeedijk en omliggend gebied. Als de leeuw langskomt, eet hij van de slag en spuugt het dan terug.’  De leeuw krijgt van de ondernemer ook een rood zakje met geld. ‘Dat is een gelukszakje’, vertelt Lau. Met het bedrag dat de ondernemer erin stopt, kan hij een wens uitdrukken. Zo staat 39 gulden volgens Lau voor een lang leven. En als er 186 gulden in het zakje zit, betekent dat toenemende rijkdom.

Om het Chinese Nieuwjaar goed te beginnen eten we, net als Chinezen, een uitgebreide maaltijd bij restaurant Nam Kee (inderdaad die van de oesters) en proosten op een jaar vol voorspoed, gezondheid en geluk.

Chinees nieuwjaar