Klavertje vier

Klavertje vier

In Nederland is waarschijnlijk het klavertje vier wel het bekendste gelukssymbool. Een klavertje vier is een mutant van de witte klaver die uit vier deelblaadjes bestaan.

Zeldzaam

Niet enkel door de zeldzaamheid, maar ook door de vorm, die doet denken aan een kruis, wordt het vinden of het krijgen van een “klavertjevier” sinds de middeleeuwen beschouwd als een geluksbrenger. Volgens de legende stelt elk deelblad iets voor: het eerste de hoop, het tweede vertrouwen, het derde liefde en het vierde voor de hand liggend geluk. Afhankelijk van onder andere de bodemsamenstelling en de vervuiling van de ondergrond wordt het voorkomen van “klavertjevier” geschat tussen 0,01% en 0,1%.

Volksverhaal

Over het klavertje vier bestaat ook een mooi volksverhaal. Het gaat als volgt ‘op de kermis van Itegem komt een gloednieuwe kunstenmaker. Hij spreekt niet, maar iedereen moet doen wat hij wil. Hij heeft dwingende ogen en een meisje met zwarte wilde haren en gouden oorringen vergezelt de man. Ze speelt op een tamboerijn en haar stem is schel. Ze vertelt dat de tovenaar door muren kan gaan en iedereen ziet de man door een forse eik lopen. De menigte is erg verbaasd. Oude Metje loopt naar huis en ze heeft klaver geplukt. Ze hoort een gil en rent naar de eik. Ze ziet een man rond een boom heen kruipen en vraagt wat er aan de hand is. Metje roept dat de mensen zich niet moeten laten bekeukelen. Het gaat om een bedrieger.

 

De mensen willen tegenspreken en Metje legt de klaver op de grond. Ze ziet het lijf van de man half in de boomstam en de twee dwingende ogen kijken in de hare. Metje verzet zich en ze denkt aan haar eigen waarschuwing. Ze slaat haar ogen neer en ziet een klaverblaadje liggen. Ze pakt het en ze ziet de man weer rond de stam kruipen. Ze waarschuwt de menigte opnieuw en de mensen laten de schellen van de ogen vallen. De tovenaar en het meisje gaan er vandoor. Thuisgekomen ziet de dochter van Metje een klavertjevier in de hand van haar moeder en dit wordt in een linnen zakje gestopt. In de familie wordt het gedragen als ze naar de kermis gaan, het behoedt je voor het ongeluk. Met klavervier kun je niet betoverd worden.

Klavertje vier

In ons assortiment vind je verschillende artikelen van het klavertje vier. Het gelukshangertje klavertje vier, een sleutelhanger en verschillende zilveren hangertjes.