Jaar van de Haan

Wij hebben zelf het nieuwe jaar al gevierd, in China doen ze dat op 28 januari. Dan begint het jaar van de Haan. In dit artikel wat informatie over hoe Chinezen o.a. het nieuwe jaar vieren en wat het jaar van de Haan voor ons in petto heeft.

Chinees nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. De eerste dag is de dag waarop de tweede (soms de derde) nieuwe maan ná het winter-solstitium (zonnekering) plaatsvindt.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. Groot Chinees gelukszakje
De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Tijdens de nieuwjaarsperiode verblijft men bij familie en bezoekt men familie, vrienden en/of kennissen in de buurt. Op deze dag worden onder andere de volgende festiviteiten gehouden: rode lampionnen ophangen, leeuwen- en drakendans, vuurwerk afsteken, samen met de familie aan tafel eten, wierook branden voor de voorouders, nieuwjaarsbloemen kopen en uitdelen van nieuwjaarsenvelopjes aan ongetrouwde mensen (kinderen).

In ons assortiment vindt u natuurlijk een keur aan Chinese kadootjes zoals de Chinese horoscoophanger, wierook en de nieuwjaarsenvelopjes.

Eind januari kunt u in Nederland verschillende nieuwjaarsvieringen bijwonen, bijvoorbeeld in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het is zeker leuk om een keer mee te maken en u zo onder te dompelen in de Chinese cultuur.

Het jaar van de Haan
En wat staat ons dan te wachten in het nieuwe jaar? Lees dan bijvoorbeeld deze voorspelling eens.

Wij wensen u in ieder geval Kung Hei Fat Choy!