Horen zien en zwijgen

  • Geplaatst op
  • Door Pauline Bok

Het spreekwoord en de beeldjes zijn over het algemeen bekend. In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van deze bekende tekst.

Bij het spreekwoord "Horen, zien en zwijgen" denken we meestal aan de afbeelding van de drie aapjes, waarvan er eentje de oren dichthoudt, een ander de ogen en een derde de mond. Het spreekwoord zou dan moeten zijn: "Niet horen, niet zien en zwijgen." Het spreekwoord komt dus niet overeen met het symbool.

Het spreekwoord "Horen, zien en zwijgen" bestaat al langer dan dat het symbool van de drie apen bekend is in Nederland en omstreken. Zo is er in de 17de eeuw een spreuk teruggevonden die zegt: "Wie in vrede leven wil, moet horen, zien en zwijgen stil." Deze spreuk vindt zijn oorsprong in de Vrijmetselarij.

Het symbool van de drie apen zou ongeveer honderd jaar geleden pas bekend geworden zijn in Europa, en is overgewaaid uit het Verre Oosten. Een mogelijke verklaring voor het niet overeenkomen van het symbool met de spreuk is dat deze twee gewoon met elkaar in relatie zijn gebracht omwille van de overeenkomsten.

Er is ook een uitdrukking van wijsgeer Confucius die leefde van 551 tot 479 voor Christus in China. Hij zegt tegen zijn leerlingen: "Kijk niet naar, luister niet naar, spreek niet uit en richt je niet op wat in strijd is met welvoegelijkheid". Deze uitdrukking komt wel overeen met het symbool van de apen.

Bron: Wikipedia