Happy Holi

  • Geplaatst op
  • Door Pauline Bok

p 6 maart is het ook voor de Hindoestanen zover: het nieuwe jaar. Beter bekend als het Holi festival. In Nederland is vooral het gebruik van het kleurpoeder van dit feest bekend.

Holi

 

De start van Holi – Holi wordt ingeluid met het planten van een stek van de ricinus-casterolie plant . Rondom deze geplante ‘Holika’ wordt gedurende de volgende 40 dagen een brandstapel gevormd. Deze brandstapel symboliseert het kwade en wordt tijdens de vooravond van Holi, in brand gestoken.

Happy Holi – Op de morgen van Holi komen mensen bijeen op de plek van de veraste brandstapel.Holi Na een gebed en het uitspreken van een zegewens voor geluk en welzijn van de gemeenschap in het nieuwe jaar, brengt men elkaar met as, vol vreugde, een eerste stip, een geluksteken (tilak) op het voorhoofd aan om elkaar vervolgens met as en kleurrijk poeder te bestrooien en in te wrijven ten teken dat de kwade macht overwonnen is.

Wil je ook op 6 maart dit leuke kleurrijke feest meemaken kijk dan op deze website waar bij jou in de buurt een Holifeest gehouden wordt.