Geschiedenis van wierook
- Geplaatst op
- Door Pauline Bok
- Geplaatst in geschiedenis wierook, hem wierook, nag champa wierook, wierook, wierook kopen
Wierook wordt al eeuwen lang gebruikt om de goden gunstig te stemmen. Benieuwd naar de oorsprong van deze wierook? Lees dan onze blog!
Heden ten dage gebruiken we wierook om een heerlijke sfeer in huis te scheppen maar wierook wordt al heel lang gebruikt. Van oorsprong komt wierook uit het Midden Oosten.
Wierook werd oorspronkelijk gemaakt van een boomsoort uit het geslacht Boswellia, die in droge streken in India en Arabië groeien. De gomhars die uit de bast van de boom werd gewonnen, werd door middel van stoomdistillatie bewerkt zodat daar uit lichtgele olie kwam met een peperachtige geur. Deze harsolie werd samen met toevoegingen om een dunne bamboestokje gelijmd met jigat, een bastpoeder dat vol lijmstoffen zit. Houtskool werd erbij toegevoegd zodat de dunne bamboehoutjes blijft branden. Een mix van houtpoeders, kruiden, fijngemalen bladeren en wortels en andere oliën geven het wierookstokje de specifieke geur en werking. De olie geeft het wierook het belangrijkste deel van de geur.
De eerste wierook werd gebruikt bij ceremoniële gebeurtenissen. Het werd als offer gebruikt voor de goden. Door het branden van wierook probeerde men de aandacht van de god/goden te trekken. Men geloofde dat goden, geesten en entiteiten heel erg van de zoete geur van wierook houden. Door deze zoete geuren van wierook te branden wilde men de goden gunstig stemmen en zo vragen om hulp, bescherming maar ook om geluk te krijgen, ziektes uit te bannen en het bevorderen van handel.
In Europa wordt en werd wierook vooral gebruikt in kerken. Rijken werden in het verleden begraven in de kerk, wat een ondraaglijke lijkenlucht veroorzaakte. Om toch de diensten te kunnen laten plaatsvinden ontstak men wierook maar ook tijdens begrafenissen en in pelgrims oorden was een geurverdrijver wenselijk.
Omdat harsen en oliën vanuit het Oosten moesten worden aangevoerd waren deze onbetaalbaar voor de gewone burger, alleen de rijken en de kerken konden dit zich veroorloven. Sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw komt er steeds meer belangstelling voor oosterse culturen en religie. Gebieden waar het gebruik van wierook al eeuwen gewoon was. In de verschillende kerken, als de katholieke, oosters orthodoxe en anglicaanse erediensten, zwiert met met het wierookvat waar een kooltje in ligt te gloeien, door de kerk.
In het oosten, in landen als Tibet, India en Nepal, gebruiken de godsdiensten nog altijd veel wierook. Als u wel eens in een tempel daar geweest bent dan zult u de geur zeker herkennen. Nog altijd wordt het hier aangestoken om de goden gunstig te stemmen.
Ook in Nederland en België gebruiken we nog altijd veel wierook. Voor meditatie of om een heerlijke geur in huis te krijgen. U vindt een ruime selectie in onze webshop en winkel in Lisse.