Gelukspoppetjes

Gelukspoppetjes zijn sinds jaar en dag bekend als geluksbrengertjes. Maar waar komt het gebruik van gelukspoppetjes eigenlijk vandaag en waar vinden ze hun oorsprong? Wist u bijvoorbeeld dat het de Chinezen niet zo zeer om het poppetje gaat alswel om het materiaal waar het oorspronkelijke gelukspoppetje van is gemaakt?

Historie van de Chinese gelukspoppetjes
Al in de jaren zeventig waren de Chinese gelukspoppetjes verkrijgbaar in Nederland. In kleine naar wierook ruikende winkeltjes waren de poppetjes per stuk of meer verkrijgbaar. Ook toen hingen ze al aan tassen, sleutelbossen, kadootjes en meer. De geschiedenis van de poppetjes gaat verder terug.

x

Betekenis van gelukspoppetjes
In China zijn de gelukspoppetjes al veel langer bekend. Het gaat hier echter niet zo zeer om het feit dat het een gelukspoppetje is maar om het materiaal waar het poppetje van is gemaakt. De originele gelukspoppetjes zijn namelijk gemaakt van bamboo hout. In China is bamboo een plant die geassocieerd wordt met geluk, kracht, feng shui, voorspoed en lang leven. In China worden niet alleen gelukspoppetjes van bamboo gemaakt maar wordt ook bamboo zelf in huis geplaatst. Het liefst in veel stengels. De Chinezen geloven dat de aanwezigheid van bamboo zelf en het aantal stengels voor het volgende zorgt:

x

1 stengel = welvaart
2 stengels = liefde
3 stengels = geluk, rijkdom en lang leven
4 stengels = kracht
5 stengels = rijkdom
6 stengels = voorspoed
7 stengels = goede gezondheid
8 stengels = groei in welvaart
9 stengels = welvaart in het algemeen
10 stengels = perfectie
21 stengels = zegeningen

Nederland en gelukspoppetjes
In Nederland is het niet zo zeer het materiaal van het gelukspoppetje dat aanspreekt als wel de grootte en de vorm van het gelukspoppetje. Je vindt ze in allerlei soorten, materialen en betekenissen. Voor een huwelijk zijn er het bruidspaartje bestaande uit een bruidje en bruidegommetje en deze bestaan ook in een boeren bruidspaar. Ook populair voor huwelijken is het gelukspoppetje met het hartje. Voor een baby zijn er baby gelukspoppetje jongetje en meisje. Ook zijn er verschillende gelukssymbolen als het klavertje vier, de hoefijzer, lieveheersbeestje, gelukskatje en vruchtbaarheidssymbolen als de kikker.

Naast de losse gelukspoppetjes kun je ook kaartjes kopen met het gelukspoppetje, een gelukszakje met het gelukspoppetje en geluksflesjes met een gelukspoppetje erin. Natuurlijk kun je bij ons ook terecht voor de originele gelukspoppetjes in 1 en 3 cm grootte.