Geluk op reis

Ben je of ken je iemand die binnenkort op reis gaat? Dan is het goed te weten dat er een aantal beschermheiligen zijn die de reiziger beschermen.

Ben je of ken je iemand die binnenkort op reis gaat? Dan is het goed te weten dat er een aantal beschermheiligen zijn die de reiziger beschermen.

In de middeleeuwen werd Christophorus of Christoffel aangeroepen als noodhelper in een noodsituatie. Hij zou beschermen tegen de pest maar ook tegen een onvoorziene dood. Zo vertelt Erasmus in zijn Enchiridion (66), dat er mensen zijn die dagelijks Christoffels bescherming hopen te verkrijgen tegen een gewelddadige dood door ‘s morgens vroeg meteen naar zijn afbeelding te kijken; de doorwerking ervan duurde tot ‘s avonds laat! Vandaar dat in middeleeuwse kerken onmiddellijk bij de deur de afbeelding van Christoffel vaak meer dan levensgroot te zien was.

Hij is niet alleen beschermheilige van pelgrims, reizigers en weggebruikers – m.n. het gemotoriseerde (vracht)verkeer, maar ook van alle gemotoriseerde sporten (autoraces, motorraces, motorcrosses enz.); daarnaast is hij patroon van vestingwerken en van de zee. Hij wordt aangeroepen tegen wateroverlast, onweer en hagelbuien, alle vormen van tegenspoed, pest, hongersnood, verwondingen en kiespijn. Hij is patroon van kinderen en zwangere vrouwen, van hoveniers en tuinders, fruit- en appelverkopers, boekbinders, schilders, timmerlieden en hoedenmakers. In ons assortiment hebben we een aantal zilveren hangers van dit symbool alsmede een sleutelhanger en bedels.

GaneshaOok de hindoes kennen een beschermheilige namelijk Ganesha. Ganesha (ook wel Ganesh of Ganapati Tantra) is de god met het olifantenhoofd. Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen.

In ons assortiment vindt u een keur aan artikelen die u een beetje geluk meegeven op reis. U kunt deze artikelen o.a. hier bekijken.