Ganesha, de olifantengod

Ganesh of Ganesha is één van de bekendste goden van het hindoeisme. Het meest herkenbare van deze god is zijn olifantenhoofd. Hij wordt daarom ook wel de olifantengod genoemd. Maar hoe komt deze god eigenlijk aan dit olifantenhoofd en waar staat Ganesha voor?

Ganesha (ook wel Ganesh of Ganapati Tantra) is in hindoeisme de god of deva met het olifantenhoofd. Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati.

.

De legende van Ganesha

Al toen Ganesha nog zeer jong was, wilde hij met rust gelaten worden en het liefst was hij alleen. Om die reden en omdat Shiva oorlog ging voeren, had Shiva de kans niet om zijn zoon goed te leren kennen. Na jaren te hebben gestreden keerde Shiva terug naar Parvati (zijn vrouw) en Ganesha (zijn zoon). Omdat Shiva niet werd toegelaten tot het verblijf van zijn vrouw, werd hij boos en sloeg Ganesha - die hij niet had herkend als zijn zoon - zijn hoofd af.

.

Maar het was al te laat toen hij zag dat die indringer eigenlijk zijn eigen zoon was. Shiva beval zijn dienaren om hem het hoofd of de kop te brengen van het eerste het beste levende wezen dat ze tegen zouden komen en zij keerden terug met de afgehakte kop van een olifant. Shiva bevestigde de olifantenkop op het levenloze lichaam van zijn zoon die terug tot leven komt en de geschiedenis zou ingaan als de halfgod met de olifantenkop.

In onze webshop in de categorie Geluksbeelden vindt u verschillende mooie Ganesha beelden.

.

Hindoes fluisteren hun wensen in de oren van Ganesha.