Wat is de betekenis van een klavertje vier?

Het klavertje vier is één van de bekendste gelukssymbolen in de wereld. Het heeft een lange historie en ook in het heden nog altijd zeer actueel. Daarom tijd voor een blog met meer informatie over de betekenis van het klavertje vier.

Het klavertje vier is een plantje dat bekend staat als geluksbrenger. Deze variant van het klaverplantje  heeft namelijk niet drie, maar vier blaadjes. Het vinden van een klavertje vier wordt dan ook gezien als een teken van geluk en voorspoed. Maar waar komt deze symboliek eigenlijk vandaan en wat is de betekenis  van het klavertje vier?

 

Allereerst is het goed om te weten dat het klavertje vier een zeldzame variant is van het klaverplantje, dat normaal gesproken drie blaadjes heeft. Het is dus bijzonder om een klavertje vier te vinden. Volgens de legende heeft Eva het klavertje vier meegenomen uit de tuin van Eden als herinnering aan het paradijs. Later werd het klavertje vier een symbool van geluk en voorspoed in de Keltische mythologie. Het plantje werd vaak geassocieerd met de godin van vruchtbaarheid en overvloed.

Maar waarom wordt het klavertje vier gezien als een geluksbrenger? Dit heeft te maken met de symboliek van de vier blaadjes. Elk blaadje staat voor iets anders, namelijk: hoop, vertrouwen, liefde en geluk. Het vinden van een klavertje vier betekent dan ook dat je deze vier positieve eigenschappen in je leven hebt of zult krijgen. Het plantje wordt vaak gezien als een teken van hoop op betere tijden, vertrouwen in jezelf en anderen, liefde en geluk in de liefde of in het leven in het algemeen.

 

Het klavertje vier wordt ook geassocieerd met Ierland en St. Patrick's Day. Dit komt doordat het plantje vaak voorkomt in de Ierse natuur en een belangrijk symbool is in de Ierse cultuur. Het dragen van een klavertje vier op St. Patrick's Day is dan ook een traditie die veel mensen in ere houden.

 

Hoewel het klavertje vier dus vooral bekendstaat als geluksbrenger, heeft het plantje nog meer betekenissen. Zo staat het klavertje vier bijvoorbeeld ook symbool voor de vier seizoenen, de vier elementen en de vier windrichtingen. Het plantje wordt daarom ook wel gezien als een symbool van harmonie en balans.

 

In veel culturen wordt het klavertje vier dan ook gewaardeerd om de symboliek en betekenis die het met zich meebrengt. Of het nu gaat om hoop, vertrouwen, liefde, geluk, harmonie of balans, het klavertje vier blijft een bijzonder en geliefd plantje dat voor velen een speciale betekenis heeft.

 

Vanwege deze bijzondere betekenis van het klavertje vier vind je veel artikelen in onze webshop van dit mooie symbool.