Betekenis van de dromenvanger of dreamcatcher

De dromenvanger (of in het Engels Dream catcher) is een object dat oorspronkelijk afkomstig is van het Indianenvolk de Ojibwe of Anishanaabeg. Door de betekenis wordt nog altijd gebruik gemaakt van de dromenvanger. Een dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een web. Vaak zitten er kraaltjes of steentjes in het web en er hangen veren onder de ring in één of meerdere strengen.

Over de betekenis of het ontstaan van de dromenvanger gaan verschillende verhalen. In deze blog vind je meer informatie. Welke betekenis je ook 'gelooft', de dromenvanger is een mooie decoratie voor je slaapkamer of woonkamer. Ook buiten kun je prima een dromenvanger ophangen. De dromenvanger zal mooi bewegen op de wind.

 

 

De Ojibwe

De Ojibwe geloofden dat het ophangen van een dromenvanger boven het bed nare dromen weert. Eeuwenlang hangen ouders daarom een dromenvanger boven het bedje of wiegje van hun kinderen. Men gaat er vanuit dat de hemel doorweekt is met dromen, goede en slechte. Tijdens de nacht worden de slechte dromen tegengehouden door het web van de dromenvanger.  Goede dromen glijden via de veren het hoofd van de dromer onder de dromenvanger binnen.

 

 

Dromenvanger verhaal van Nokomis

Al enkele dagen keek grootmoeder Nokomis hoe een spin haar web aan het maken was. Toen kwam de kleinzoonzoon van de oma binnen die de spin met zijn schoen dood wilde slaan. De grootmoeder hield haar kleinzoon tegen. Als dank vertelde de zin aan grootmoeder Nokomis het volgende verhaal: 'Al vele dagen bewonder je het web waaraan ik werk. Ik wil je iets geven omdat je mijn leven gered hebt. Zie je hoe ik mijn web maak? Kijk en leer van mij, want elk web zal je slechte dromen vangen, en alleen de goede dromen zullen door de opening in het midden gaan. De slechte dromen raken verstrikt in mijn web, en zullen verdwijnen bij de eerste zonnestralen van de dag. Als je ontwaakt zul je je alleen je mooie dromen herinneren. Sindsdien maken de Indianen dromenvangers. 

De afbeelding van Nikomis is afkomstig uit een online document waarin meer verhalen van de Indianen zijn na te lezen inclusief prachtige afbeeldingen. Je vindt het hier. 

 

 Oorspronkelijk werden de dromenvangers gemaakt van materialen die men in de natuur vond. Tegenwoordig worden de dromenvangers in vele soorten en maten gemaakt. In ons assortiment vindt u kleine dromenvangers en dromenvangers sleutelhanger, dromenvangers met mooie afbeeldingen en in vormen als bijvoorbeeld een hart. Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor zeer grote  dromenvangers met een doorsnede van 40 cm (zo lang de voorraad strekt). Alle dromenvangers kunt u gemakkelijk in onze webshop kopen. Wij bezorgen deze snel bij u thuis.