Smiley - herkomst van dit vrolijke symbool

Smiley - herkomst van dit vrolijke symbool

Een smiley is een eenvoudig tekeningetje van een lachend gezichtje, vandaar de naam (smile is Engels voor glimlachen). Het begrip smiley wordt ook uitgebreider gebruikt voor gelijkaardige gezichtjes die andere gemoedstoestanden uitbeelden. Een smiley in ASCII-tekens is een emoticon. Het woord 'smiley' wordt ook wel (foutief) gebruikt voor emoticons in het algemeen. Het woord is in het Nederlands taalgebruik ingeburgerd sinds de opkomst van het internet vanaf halverwege de jaren 90 en wist zich te wortelen in de jongerencultuur.

Wie was de uitvinder van de Smiley?

Het lachende gezichtje, in de vorm van een gele button met twee oogjes en een halve cirkel als mond, werd gecreëerd door Harvey Ball in 1963 in opdracht voor een verzekeringsbedrijf State Mutual Life Assurance. Ball kreeg 45 dollar voor zijn ontwerp], en ondernam daarna nooit een poging om deze figuur te promoten of om rechten op het beeld te krijgen.

 

Geschiedenis van de Smiley

Het figuurtje werd populair in het begin van de jaren 70, onder andere door toedoen van de broers  Murray en Bernard Spain, die het gebruikten om een soort originele voorwerpen te verkopen. De twee maakten buttons, maar ook koffiebekers, T-shirts, bumperstickers en veel andere voorwerpen die versierd waren met het symbool en de slogan "Have a happy day" (bedacht door Murray). Tegen 1972 waren er naar schatting 50 miljoen smiley-buttons verdeeld in de VS; vanaf toen begon de rage echter te luwen.

De smiley werd in de jaren 80 een icoon in de subculturen van de acid house en new beat. Zeker in Groot Britannië werd het logo met de underground danscultuur gelinkt, omdat het figuurtje stond gegraveerd op de ectasypilletjes uit die wereld.

 

Tegenwoordig: Emoticon

De smiley is een fenomeen geworden in de internetcultuur met vele afbeeldingen. Inmiddels gaat het figuurtje door het leven onder de naam Emoticon. Nog iedere dag komen er nieuwe versies van beschikbaar.

 

Smiley te koop

In onze webshop kunt u ook meerdere producten vinden met dit leuke symbool. Bijvoorbeeld de sticker maar ook verschillende gelukspoppetjes

 

Bron: Wikipedia.