Mag je een boeddha voor jezelf kopen?

1 van de meest gestelde vragen: Mag je een boeddha voor je zelf kopen? Of brengt dit anders ongeluk?

Mag ik een boeddha voor mezelf kopen? Het is een veelgehoorde vraag die vaak beantwoordt wordt met 'nee dat kun je niet doen, dat brengt ongeluk'.
Buy Canvas Paintings and Modern Art Online | Lord Buddha Artwork | PosterGully: Dit is echter klinkklare onzin!. Dit is een fabel die ontstaan is rondom de VOC tijd. Tijdens de vele reizen van de Nederlanders naar het toenmalige SIAM (nu Thailand) kwamen zij in aanraking met de lokale bevolking die hen in het Thais vertelden dat je een boeddha niet kunt bezitten. Dit werd echter vertaald als dat je een boeddha niet kunt kopen. Volgens de Boeddhisten is de Boeddha niet iets wat je kunt bezitten. Immers het is een God en een God kun je niet bezitten. Dus kun je hem ook niet kopen maar alleen 'huren'. 

Is ook het idee dat het ongeluk kan brengen als je een boeddhabeeld koopt Westers? Het Boeddhisme is geen VooDoo. Wat betreft geluk en ongeluk zijn er veel waarheden maar ook veel onwaarheden, dus als er een keer iets fout gaat is er altijd wel een reden voor te vinden. Zo ook wanneer je een Boeddha koopt. Het is altijd makkelijk om iets of iemand de schuld te geven, maar een Boeddha brengt geen ongeluk, ook niet als je hem koopt. Er is niets negatiefs aan het Boeddisme en er is geen enkele monnik die je iets slechts wenst, alleen veel geluk en wijsheid.