Lungta - Tibetaanse gebedsvlaggen

  • Geplaatst op
  • Door Pauline Bok

Tibetaanse vlaggen zijn gemaakt van stukken gekleurde katoen. Ze zijn te vinden in de kleuren wit, blauw, geel, groen en rood. Erop zijn afbeeldingen, mantras en gebeden gedrukt. De vlaggen zijn verbonden met een (zeer) lange lijn.

Lunga (Tibetaans Lung = wind en Ta = Paard) is een Tibetaans mytisch figuur uit pre Boeddhistische tijden. Lungta combineert de snelheid van de wind en de kracht van een paard om zo de gebeden naar de hemel te brengen. In de huidige Tibetaanse gemeenschap staat Lungta voor geluk en voorspoed.

Tibetanen gelove dat hun gebeden en mantras door de wind om hoog worden geblazen naar de goden. Zo zal het hen geluk, voorspoed en een goede gezondheid geven. Niet alleen voor henzelf maar voor een ieder in de wereld.

Oude Lungta worden ieder jaar vervangen tijdens het Tibetaans Nieuwjaar (Losar). De datum van het Tibetaans nieuwjaar is ieder jaar anders maar vindt plaats in het vroege voorjaar.

In onze webshop vindt u Tibetaanse gebedsvlaggen in vele maten en kleuren. U kunt bij ons terecht voor 1 vlaggenlijn of voor heel veel vlaggenlijnen. We helpen u graag,