Het handje van hamsa

  • Geplaatst op
  • Door Pauline Bok

In afzonderlijke artikelen gaan we wat dieper in op de betekenis van een bekend gelukssymbool In deze blog is dit het handje van Hamsa.

n ons blog hebben we een overzicht met heel veel gelukssymbolen en een korte uitleg van dit betreffende symbool. kaart-hamsa-hand

In afzonderlijke artikelen gaan we wat dieper in op de betekenis van een bekend gelukssymbool In deze blog is dit het handje van Hamsa.

klein-handje-van-hamsa-zilveren-hangertje Het handje van Hamsa (Arabisch) of Hamesh (Hebeeuws) is een oud en populair amulet voor bescherming tegen het slechte of kwade oog. Het woord Hamsa of Hamesh betekent vijf . Een andere Islamitsche naam voor dit symbool is het handje van Fatima. Fatima is de dochter van Mohammed. Een alternatieve Joodse naam voor dit handje is het handje van Miriam. Miriam was de zus van Mozes en Aaron.

Dit symbool wordt op verschillende manieren afgebeeld. Zo zien we het handje met twee duimen waardoor het metalen-bedeltje-handje-van-fatimasymbool symmetrisch is (2 gelijke helften) en wordt het ook afgebeeld met 1 duim.  Omdat het handje van Hamsa of Hamesh beschermt tegen het boze oog wordt het ook afgebeeld met het boze oog. In dit geval wordt het handje afgebeeld met het oog er precies midden in.

In ons assortiment hebben we verschillende bedels van het handje van Hamsa. Dit zijn symmetrische handjes zoals dit zilveren handje, een armbandje met het handje van Hamsa en verschillende bedeltjes. Tot slot hebben we een mooie kunstkaart met dit prachtige symbool.