Gong Xi Fa Cai! (Gelukkig nieuwjaar!)

  • Geplaatst op
  • Door Pauline Bok

19 februari is het zover. Het nieuwe Chinese kalenderjaar breekt aan; het jaar van de geit.


Het Chinese Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender.  Tegelijkertijd vieren ook andere Aziaten zoals Koreanen, Vietnamezen en Tibetanen (Losar) hun nieuwe jaar.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met draken- en leeuwendansen.  Na 15 dagen eindigen de festiviteiten met een lantaarnfestival. In de periode van het Chinees Nieuwjaar bezoeken de Chinezen hun familie en zijn winkels en fabrieken gesloten.  Ook is het een periode waarin men uitgebreid met elkaar eet.

Niet alleen in China en Taiwan wordt het Nieuwjaar gevierd maar ook in de vele Chinatowns in de wereld. Op vrijdag 20 februari begint het 'jaar van de geit' met een evenement op de Dam in Amsterdam.  Om 19.20 uur wordt het jaar ingeluid met een groots vuurwerk, gevolgd door een draken- en leeuwendans.  Een dag later is het ook feest in Den Haag met de officiële landelijke openingsceremonie en een optocht.

Het programma van het Chinees Nieuwjaar in Amsterdam vind je hier, in Den Haag vind je hier. De viering in Rotterdam gaat dit jaar helaas niet door.

Wat gaat het jaar van de Geit ons brengen?

Van nature is de Geit een verdraagzaam dier wat zich meestal wel op z'n gemak voelt. De Geit is niet snel bang tekort te komen en weet van veel dingen het beste te maken.

In dit jaar zal het verdraagzame en verzoeningsgerichte van de Geit ook een rol gaan spelen in het politieke klimaat. Oorlogvoerende naties en landen die op gespannen voet met elkaar leven zullen stappen nemen op weg naar vrede. Het jaar van de Geit is een jaar met meer diplomatie en dialoog.

x

Persoonlijk welzijn

Dichter bij huis zullen we ook zelf weer wat meer creatief bezig willen zijn, we (her)ontdekken het prettige gevoel van tevredenheid en trots als we zelf iets gemaakt hebben. We realiseren ons dat een goed contact met anderen van onschatbare waarde is, en meer doet voor ons welzijn dan een dikke bankrekening. Over het algemeen zullen de mensen meer waardering hebben voor wat er al is, in plaats van bezig zijn met het najagen van zaken die ze per se willen hebben.

(Bron voorspellingen Jaar van de Geit www.catharinaweb.nl)