Gelukssymbolen uit Brazilie

Dit jaar gaan we naar Brazilie voor een paar weken vakantie. Natuurlijk gaan we dan ook op zoek naar leuke geluksartikelen. Vooraf eerst wat onderzoek gedaan wat nu eigenlijk de bekendste gelukssymbolen in Brazilie zijn. Maak kennis met de figa en de fatinha.

Ieder land heeft wel een gelukssymbool. In Brazilie is dat de Figa. Als je eenmaal een Figa hebt gekregen bewaart deze al het geluk dat je nog niet hebt opgebruikt. Je moet wel zorgen dat je dit hangertje niet kwijt raakt want dan zou je ook je geluk kwijt raken....

Een figa is een vuist waarbij tussen de tweede en de derde vinger de duim omhoog komt. Over de Figa zegt men dat je deze moet krijgen en dat je deze nooit voor je zelf mag kopen. Dit hangertje wordt gemaakt van verschillende soorten materialen zoals hout maar ook van goud. Het symbool was al bekend bij de Etrusken en is ook een gelukssymbool in Italie. 

Een ander misschien wel bekender gelukssymbool uit Brazilie is de Fatinha. Dit is een zeer populair geluksarmbandje uit de provincie Bahia. Het is een lintje dat je met drie knopen om je pols moet knopen. Iedere knoop staat voor een wens. Op de lintjes staat vaak de tekst 'Lembrança do Senhor do Bonfim da Bahia“. Het geluk komt als het door te dragen slijt en dan uiteindelijk afvalt. Er zijn vele kleuren van dit bandje en iedere kleur staat voor zijn eigen soort geluk.