Gelukskat Maneki Neko

  • Geplaatst op
  • Door Pauline Bok

Het gelukskatje is een van de meest voorkomende talismannen in Japan. De oorspronkelijke Japanse naam luidt Maneki Neko, wat letterlijk "wenkende kat" betekent. Gelukskatjes heffen hun linkerpootje, rechterpootje of soms allebei. De betekenis hiervan verschilt per land en locatie.
 

In het algemeen is de opvatting dat het geheven linkerpootje klanten binnenhaalt, terwijl het wuivende rechterpootje geluk en rijkdom brengt. Gelukskatjes met een wuivend linkerpootje worden ook wel bij de ingang van cafés geplaatst en hun ‘spiegelbeeld’ bij winkels. Hoe hoger het geheven pootje, des te groter het geluk.
 

Gelukskatjes zijn meestal gemaakt naar de Japanse stompstraatkat. Doorgaans hebben ze  een halsbandje met een belletje en een slabbetje om hun nek, een imitatie van de uitdossing van katten in rijke huishoudens tijdens de Japanse Edo Periode (1603 – 1868). Sommige beelden houden een munt vast, een zogeheten Koban, die grote rijkdom verbeeldt.
 

Over de herkomst van de Maneki Neko bestaan verschillendeverhalen. Ze hebben gemeen dat ze zich allemaal afspelen in de buurt van Tokyo en allemaal gaan over een kat die geluk brengt.  Een van de bekendste verhalen is wel die van de tempelkat:  Een rijke landheer schuilde onder een boom tegen het onweer. De kat van een arme priester lokte de landheer weg en enkele ogenblikken later werd de boom geraakt door de blisem.  Als dank maakte de landheer de tempel groot, rijk en succesvol. Toen de kat stierf werden beelden van hem gemaakt omdat hij de aanstichter van het succes was.