Over boeddhabeelden

Over boeddha's kun je boeken vol informatie vinden. In deze boeddha vind je wat beginnerskennis als je meer wilt leren over deze belangrijke levensvisie gebaseerd op prins Guatama Buddha.

Op ons blog proberen wij u zo uitgebreid mogelijk te informeren over allerlei gelukssymbolen. Een van de bekendste is wel boeddha

Waarom zijn er zoveel verschillende Boeddhabeelden? 
Het Boeddhisme is een geloof dat in vele landen en regio’s voorkomt en daardoor veel verschillen kent. Toch zijn er ook een aantal kenmerken die voortkomen uit de Indiase origine en voorkomen in alle verschillende vormen boeddhabeeldjes. Een van die kenmerken zijn de houdingen van een Boeddhabeeld. Iedere houding staat voor een belangrijke boodschap of les en zijn universeel voor alle vormen van boeddhisme.  Deze houdingen heten ‘Mudras’


Mudras
Mudras zijn rituele gebaren en houdingen die zowel in het boeddhisme als het hindoeïsm voorkomen. Alle Boeddhabeelden zijn een weergave van een mudra. Veel van de mudras bestaan uit simpele handgebaren, andere zijn volledige houdingen.


De  5 meest voorkomende mudras zijn de

Abhaya Mudra: rechter hand omhoog en de handpalm naar buiten en de linkerhand bij de heup en ook naar buiten gedraaid. Dit staat voor vreemdzame bedoelingen.

Bhumisparsha mudra: alle vijf de vingers van de rechterhand wijzen naar beneden en staat voor de verlichting van Boeddha onder de Bodhi boom

Dhyana mudra: een of beide handen in de schoot. Dit staat voor wijsheid. Eventueel kan de boeddha nog voorwerpen vasthouden zoals een bedelnap.

Dharmachakra mudra: de duim en wijsvinger maken raken elkaar met de vingertoppen aan en maken zo een cirkel. Dit staat voor het wiel van Dharma.

Varada Mudra: beide handen op de hoogte van het middel  met de palmen naar buiten, rechterhand omhoog en de linkerhand naar beneden.


Dit zijn de vijf meest bekende mudras maar er zijn ook andere vormen zeer bekend zoals de liggende boeddha in Wat Po in Bangkok. Hier ligt de boeddha met de linkerarm naast het lichaam terwijl de rechterarm het hoofd ondersteund. 

Hoe zit het dan met de lachende boeddha?
De lachende, happy of Chinese boeddha is eigenlijk een boddhisattva. Een boddhisattva is een verlicht wezen of heroïsch persoon die streeft naar het verkrijgen van het Boeddhaschap. Alhoewel de happy boeddha geen boeddha voorstelt wordt deze afbeelding toch aanvaard door menigen omdat het staat voor geluk, vreugde en tevredenheid.

 

Waar kun je een Boeddhabeeld het beste neerzetten?

Of je nu kiest voor een happy boeddha of een mediterende Thaise boeddha’s, voor alle boeddha’s geldt dat je deze niet overal kunt neerzetten. Houd bij het plaatsen van de boeddha een aantal regels in de gaten:

* Zet de boeddha altijd op een hogere plaats zodat hij je huis of kamer kan overzien. Ook moet de boeddha niet omgeven worden door rommeltjes en betekenisloze zaken. Een Boeddhabeeld is niet blij als hij naast je peper-en zoutstelletje moet staan.

* Geef je boeddha een ereplaats. Hij kan het belangrijkste onderdeel zijn van je eigen altaar en omgeven worden door kleinere andere items zoals heilige kaarsen wierook of je geluksmuntjes

* Door de boeddha met zijn gezicht richting de voordeur te zetten houd je slechte invloeden buiten de deur. Iedereen die binnenkomt en de boeddha ziet zal, bang voor het kwaad, onmiddellijk vluchten.

* Plaats een boeddha op je bureau waar je normaal je werk of creatieve activiteiten doet. Boeddha zal je hier bij helpen en zal je creativiteit en denkvermogen positief beïnvloeden. Ook hiervoor geldt dat je de boeddha dan het beste op een verhoging kunt zetten.

* Geef je tuin een boost door hier een boeddha neer te zetten die de hele tuin overziet. Je boeddha zorgt voor versnelde groei door de energie te bundelen in je tuin. Zorg er wel voor dat je een echte tuinboeddha hebt en dat geen boeddha is die zal barsten in de winter of zal verkleuren in de zon.

* Je hele huis zal positief beïnvloed worden als je een boeddha een troon geeft midden in je huis. Door de boeddha in het middelpunt van je huis te plaatsen zal de energie gaan stromen.Zorg er wel voor dat er geen blokkades zijn die de energie op enige manier blokkeert.

 

Waarom heeft een Boeddhabeeld lange oren? 

Boeddha werd geboren als Siddhartha, de zoon van een bevoorrechte familie. In die tijd was het gewoon om rijkdom te laten zien door grote zware oorringen. Op gegeven moment besloot boeddha om afstand te doen van zijn rijkdom, zijn hoofd kaal te scheren en zijn juwelen weg te geven. Ook droeg hij toen niet meer de grote oorbellen maar zijn oorlellen bleven wel uitgerekt. Deze oorlellen staan daarmee voor een belangrijke wijsheid uit het boeddhisme. Je kunt namelijk vrijheid bereiken door afstand te doen van materiële bezittingen.