Hoe gebruik je houten stempels

Het stempelen met houten stempels werkt iets anders dan het stempelen met plastic stempels. In deze blog geven we je een aantal tips om mooie afdrukken te maken met deze stempels die vaak in de mooiste motieven verkrijgbaar zijn.

Het stempelen of drukken met houten stempels is de oudste manier van het drukken van afbeeldingen of tekst. Er zijn voorbeelden teruggevonden uit de vijftiende eeuw afkomstig uit Japan, India en China. Dus zelfs voor de komst van de boekdrukkunst!.

Ook nu wordt het drukken met houten blokken nog veelvuldig toegepast in landen als India waar handarbeid nog altijd goedkoper is dan machines. Maar ook is het een leuke hobby om zelf de leukste producten mee te maken en je kunt er ook op veel verschillende materialen mee drukken zoals stof, papier en zelfs je huid!

Het stempelen met houten stempels werkt net iets anders dan je gewend dan met plastic stempels. We geven je daarom graag een aantal tips om ook met deze bijzondere stempels de mooiste afdrukken te maken.

1) Gebruik vloeibare verf, afhankelijk van de ondergrond waar je het op gaat drukken. De ervaring leert dat verf op oliebasis de beste resultaten geeft.

2) Breng de verf op de stempel aan en zorg dat je het gelijk verdeeld over de stempel bijvoorbeeld met een rollertje.

3) Druk op een zachte ondergrond zoals een muismat.

4) Druk de stempel stevig aan.