Gelukssymbolen

Gelukssymbolen

Op deze pagina vindt u een uitleg van een groot aantal gelukssymbolen en we voegen er steeds nieuwe bij. Kijk bij het symbool van uw keuze en bepaal welke het beste is voor geluk in zaken, financieel geluk en algemeen geluk, bescherming en voor nieuwe uitdagingen. Ook als u afscheid van iemand moet nemen, bijvoorbeeld van een collega, kan een gelukssymbool een mooie geste bij het afscheid zijn.

Meer info over Ankh - Boeddha - Boze Oog - Chinese geluksmunt - Christoffel - Dolfijn - Dorje - Dromenvanger - Dubbel geluk - Eikeltje - Eindeloze knoop - Fu - Ganesha - Geluksengeltje - Gelukspoppetjes - Hand van Hamsa / Fatima - Hart - Hoefijzer - Jade - Kikker - Klavertje Vier - Kokopelli - Konijnenpootje - Levensboom - Lieveheersbeestje - Lang Leven - Libelle - Maneki Neko - Olifant - Oog van Horus - Phoenix - Scarabee - Schidpad - Schoorsteenveger - Sleutel - Tijger - Uil - Varken - Visschub - Yin Yang.

Ken je een gelukssymbool dat nog niet op deze lijst staat? Laat het ons dan weten op [email protected] Op onze website vind je ook een keur aan gelukssymbolen. Zo heb je altijd een beetje geluk bij je!       

Shop nu je gelukssymbolen. Je kunt ze hier vinden per gelukssymbool. 

Meer afbeeldingen van verschillende gelukssymbolen vind je ook op onze Pinterestpagina.              

Ankh - Midden Oosten - Egypte
De ankh, het ankh-teken of het ankh-kruis is een van de bekendste oude Egyptische symbolen en vertegenwoordigt in de Egyptische mythologie het eeuwige leven. De Egyptische goden dragen dit op afbeeldingen als teken van hun onsterfelijk zijn, de sleutel van het eeuwig geluk; wanneer mensen het dragen wordt daarmee aangegeven dat zij deze wereld voor het hiernamaals hebben geruild. Het werd geacht hun bescherming te bieden tegen allerlei gevaren. De hiëroglief in deze vorm betekent ‘leven'. Het ankh-kruis wordt ook wel gezien als een christelijk symbool (een kruis met een 'hangsel', het zogenaamde hangselkruis).

Op onze website vind je een Zilveren hanger van het symbool Ankh. Deze en andere zilveren hangers vind je hier. 
                

Boeddha - Azie
U vindt Boeddhabeelden met een rustgevende uitstraling, vaak in meditatiezit, in tempels en thuis bij mensen. Ze worden vaak beschouwd als geluksboeddha's . De beelden zijn omgeven met licht, kaarsen, wierook, bloemen en schaaltjes met offergaven. Behandel een Boeddha beeld altijd netjes en met eerbied en respect. Plaats hem nooit op de grond. Zet hem met het gezicht naar de deur, zodat u hem ziet als u binnenkomt. 8 Mei is de Jaardag van Boeddha. Het is traditie op die dag een kaars voor hem te branden en dan mag u een speciale wens doen.
 

Lachende Boeddha, ook wel “dikbuik Boeddha” genoemd. Dit zijn Chinees boeddhistische godenbeelden van rijkdom, voorspoed en geluk. Chinese naam: Pu-Tai-Ho-Shang. Een lachende Boeddha staat voor geluk, blijheid, succes, welvaart en voorspoed. Men gelooft dat het meer geluk brengt als je af en toe over de dikke buik van Boeddha wrijft.  


Op onze website vind je heel veel verschillende geluksboeddha's.  In ons assortiment vind je kleine en grote boeddhabeeldjes. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen. In de rubriek Zilveren gelukssymbolen kun je zilveren boeddha hangers kopen. Ook voor armbandjes met boeddha bedeltjes kun je bij ons terecht naast een uitgebreid assortiment boeddha sleutelhangers.

Boze Oog - Middelandse Zeegebied
Nazar Boncugu, zo wordt het blauwe oog ook wel genoemd dat je niet alleen in alle Turkse souvenirsshops ziet, maar ook bij veel Turken zelf. Het blauwe oog is de tegenhanger van het oog van Horus, het boze oog, en men gelooft dat het blauwe oog alle slechte energie van het boze oog absorbeert of zelfs terugstuurt naar degene die je dit ongeluk aan wou doen. Het beschermt je dus tegen het kwaad. Het geloof hierin gaat terug naar de tijd voor Christus. Zo kun je in het Oude Testament van de Bijbel al een verwijzing lezen naar het boze oog. Misschien kan het teruggevoerd worden naar geloven van de oude Egyptenaren of Samarianen. Vooral mensen rond de Middellandse Zee geloven in het boze oog, maar met name in Turkije vind je het beschermende blauwe oog, de nazar boncugu, zo veel terug in sieraden of sleutelhangers.

Christoffel - Katholiek geloof

Sint Christoffel is de patroonheilige van de reizigers, alle verkeersdeelnemers, timmerlieden, schilders, pelgrims, fruithandelaren, boekbinders, schatgravers, hoedenmakers, tuinmannen en kinderen en patroon tegen besmettelijke ziekten en van de bewoners van de stad Roermond.

In onze webshop vind je verschillende zilveren hangertjes van dit symbool. Ook verkopen we sleutelhangers met dit symbool. 
 

Dolfijn - Europa - Griekenland
Veel mensen in het Middenlandse zeegebied geloven in het geluk dat een dolfijn kan brengen. Je komt ze daar dan ook tegen op allerlei artikelen zoals amuletten, schilderijen en beeldjes. Ook oudere volken als de Maori's in Nieuw Zeeland en de Aboriginals geloofden al in de kracht van de Dolfijn. Men dacht dat de dolfijnen levenskracht bezitten en geluk brengen bij de zeereizen van deze volkeren. Tegenwoordig wordt de dolfijn vooral gezien als een intelligent wezen en als vriend van de mens.

Dorje of Vajra
De Vajra vernietigt alle soorten onwetendheid en is zelf onvernietigbaar. De Vajra wordt ook wel Dorje genoemd. In Tantrische rituelen symboliseert hij het mannelijke principe voor methodiek en mededogen, terwijl de bijbehorende bel in de linkerhand van het vrouwelijke principe principe en wijsheid aangeeft. Interactie van de twee leidt naar verlichting.

In ons assortiment vind je een zilveren hanger van dit symbool en verschillende kralen

Dromenvanger - Noord Amerika
Ook hier ligt een legende aan ten grondslag: een spin was rustig zijn web aan het spinnen bij grootmoeder Nokomis. Elke dag bekeek zij hoe de spin haar web spon. Op een dag kwam haar kleinzoon binnen, hij zag de spin en wilde hem met een schoen dood slaan. Niet doen! fluisterde de oude vrouw? Waarom niet oma vroeg de kleine jongen. De vrouw glimlachte maar gaf geen antwoord.

Toen de jongen weg ging bedankte de spin de vrouw voor het redden van zijn leven. In ruil voor het redden van mijn leven zal ik je een cadeau geven. Hij maakte een speciaal web voor de vrouw. Als de maan er op schijnt zal hij slechte dromen weghalen en alleen de goede dromen door de gaatjes naar binnen laten. Dat is mijn cadeau voor jou zei de spin.

Ook op zoek naar een beetje hulp bij slechte dromen? Dan hebben we voor jou een ruime selectie dromenvangers
 

Dubbel geluk - Azie - China
Chinese mensen gebruiken graag tekens die een emotionele of psychologische betekenis hebben. Een item dat je vaak zult tegen komen in China is het teken voor "dubbel geluk". Het is de bedoeling dat dit teken een dubbele dosis geluk met zich meebrengt. Het wordt vaak gebruikt bij bruiloften en het is in China een typisch bruiloftscadeau dat het nieuw gesloten huwelijk symboliseert.

Er zijn verschillende verhalen over de herkomst van de betekenis van dit symbool. Eén verhaal gaat over een student die naar de hoofdstad reist om examens te doen. Hij wordt daar ziek en wordt geholpen door een kruidengenezer. Hij heeft een prachtige jonge dochter en zij worden verliefd. Als hij vertrekt om zijn examens te gaan maken geeft de dochter de student een couplet van een gedicht. De student  doet examen en haalt de hoogst mogelijke scores. Daarna ontmoet hij de keizer. De keizer en de student praten en de keizer vraagt de jonge man om een gedicht af te maken. Het couplet van het gedicht dat de student van zijn vriendin heeft gekregen vult het gedicht perfect aan. De jonge man krijgt daarom een hoge positie bij de overheid en het stel kan een trouwen. Om hun geluk te tonen aan de buitenwereld maken zij een muurschildering waarop twee keer het gelukssymbool te zien is.

Een andere uitleg van het symbool is dat het teken twee mensen, een bruid en een bruidegom, symboliseert die elkaars hand vasthouden. Het dubbelgelukssymbool is daarom ook het perfecte cadeau voor pasgetrouwde stellen maar brengt ook geluk aan iedereen die het draagt of ermee in contact komt.

In ons assortiment hebben we een zilveren hanger met dit symbool. 

Eindeloze knoop
De eindeloze mystieke knoop ( Skr. Sjrivasta ), een van de acht boeddhistische gelukstekens, is een symbool van een lang leven. Oorspronkelijk was de Sjrivasta misschien een teken op de borst van een Visjnoe. In het boeddhisme is de ‘mystieke knoop’ een van de acht schatten; zij symboliseert de duur van het geestelijke leven, de nimmer eindigende wijsheid en waakzaamheid. Of; onontwarbare knoop staat voor continuïteit, lang leven en eeuwigheid. Deze knoop wordt vaak verwerkt in huwelijkskleding en sieraden.

In onze webshop vind je de eindeloze knoop als zilveren hanger. 

Fu - China
Fu is het Chinese woord voor vleermuis, maar ook voor geluk. Beide worden op dezelfde manier uitgesproken wat er voor heeft gezorgd dat de vleermuis een gelukssymbool werd. Het symbool staat voor succes, macht en de kracht om goed van kwaad te onderscheiden. Verder staan vleermuizen symbool voor de opvatting van geluk: gezondheid, rijkdom, een lang leven en een zachte dood. Als een vleermuis in vijfvoud wordt afgebeeld staat het symbool voor de vijf aardse gelukzaligheden: lang leven, rijkdom, gezondheid, deugdzaamheid en een natuurlijke dood. Als je in China een cadeautje krijgt, kan er een kaartje aan zitten waar twee vleermuizen op staan. Het woord fu (vleermuis) betekent dan ook succes. Bovenste symbool is een geabstraheerde versie van de vleermuis en onder is het karakter voor geluk dat dus ook Fu heet.
 

Eikeltje - Europa - Noorwegen
De Noren geloven dat door het plaatsen van een eikeltje in het raamkozijn, een huis beschermd wordt tegen blikseminslag. Dat lijkt heden ten dage misschien een raar gebruik maar als je huis volledig uit droog hout bestaat denk je daar vast anders over!. Bij de keuze voor een eikeltje wordt in ieder geval gekeken naar hoe oud de eik is waar de eikels vanaf komen. De Noren waren én zijn ervan overtuigd dat hoe ouder een eik is, hoe beter deze bestand is en beschermd tegen blikseminslag. Door een eikel van de betreffende boom in huis te halen hoopt men een beetje bescherming van de eik te krijgen. Dus als je jezelf wilt beschermen tegen blikseminslag en eventuele andere kwade invloeden dan is de eikel jouw gelukssymbool.
 

Ganesha
Ganesha (ook wel Ganesh of Ganapati Tantra) is in het pantheon van het hindoeisme de god met het olifantenhoofd. Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen. Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati.

Een beeld van hem staat vaak op splitsingen van wegen in India zodat hij de reizigers kan helpen als ze een keuze moeten maken en een nieuwe weg inslaan. Ganesha staat altijd aan het begin van iets, een eerste impuls.

In de rubriek geluksbeelden vind je verschillende Ganesha's en ook hebben we een aantal kralen met dit symbool. 

Gelukskat Maneki Neko - Japan
De herkomst van de betekenis van de Maneki Neko is de volgende. Er was eens een kat die woonde in een klooster. Het was een arm klooster, de monniken hadden nauwelijks te eten. Maar toch deelden ze hun schaarse voedsel met de kat. Op een dag kwamen er in de stromende regen een paar rijke samoerai voorbij. De kat wenkte ze om binnen te komen en redde ze daarna van de dood door een blikseminslag te voorkomen. De samoerai waren zo dankbaar dat ze de monniken een grote som geld schonken. De kat en de monniken leefden daarna nog lang en gelukkig en de slimme, werkende kloosterkat werd een symbool voor gastvrijheid en geluk.

Tegenwoordig zijn er zijn twee verschillende soorten Maneki Neko's. De eerste heeft haar linker voorpootje omhoog en de tweede haar rechter. De Japanse legende zegt dat degene wiens linkerpootje omhoog is, mensen wenkt om te komen. Dat kan visite zijn of in een winkel klanten. Degene met haar rechtervoorpootje omhoog zorgt voor geld of geluk. De oorsprong van deze legende is onbekend. Maar omdat de meeste Maneki Neko's met de linkervoorpoot omhoog zijn, moet dat de originele pose zijn. Alhoewel de zin in geld en geluk van de meeste mensen zorgt ervoor dat nu ook vele met de rechterpoot omhoog worden afgebeeld. Ook de hoogte van de poot heeft een betekenis. Hoe hoger de poot, hoe meer klanten of fortuin.

Op zoek naar een leuke gelukskat? Je vindt ze in onze rubriek Gelukskat Maneki Neko.


Chinese geluksmunten - China
Chinese munten worden aan elkaar worden gebonden met een rood touwtje of lint om de essentie van het geluk te krijgen. Gebruik altijd drie, zes, zeven of acht munten, in plaats van vier of vijf want deze getallen worden beschouwd als zeer gunstig voor het geluk. Voeg de muntjes toe aan een huwelijkscadeau of een cadeau  aan goede vrienden.

Geluksmuntjes zijn ook geschikt als uitdeelkadootje of als afscheidskadootje voor bijvoorbeeld collega's. Wat is er leuker om iemand een beetje financieel geluk te geven?  We hebben de losse muntjes zodat je er zelf een leuk kadootje van kunt maken maar je kunt ze ook kant en klaar met organza zakje bij ons kopen.

Geluksmuntjes vind je hier.
 

Gelukspoppetjes - China

Gelukspoppetjes zijn kleine poppetjes van hout of bamboo. Ze worden over het algemeen gemaakt in China. De betekenis van het gelukspoppetje is dat het de drager ervan geluk brengt. Gelukspoppetjes worden bijvoorbeeld cadeau geven bij een examen, afscheid, trouwen, geluk voor een voorstelling of als traktatie. In onze webshop vind je het grootste assortiment gelukspoppetjes van Nederland.  We hebben de originele Chinese gelukspoppetjes, gelukspoppetje baby, gelukspoppetjes bruidspaar, gelukspoppetje kikker en lieveheersbeestjes
 

Geluksengeltje - Europa/N-Amerika
Geluksengeltjes of beschermengelen spelen in Europa en de V.S. maar ook in andere oudere culturen sinds lange tijd een belangrijke rol. Belangrijke religies voor het ontstaan van het christendom kenden al vormen van engelen en elfen die beschermen en helpen. In het oude Perzië had men al beschermengelen die men dezelfde functie toedichtte zoals wij dit nu nog doen; je hebt een engel die je je hele leven zal beschermen. In de moderne psychologie is men van mening dat we krachten aan beschermengelen toedichten als we voor iets gewaarschuwd worden door ons onderbewustzijn wat we niet kunnen verklaren. Wat ook de oorsprong is, het hebben van een schattig engeltje kan natuurlijk nooit kwaad. Het is altijd prettig om te weten dat er iemand is die op ons let en ons een beetje geluk en voorspoed brengt.

Ben je op zoek naar een (bescherm-) engeltje? Daarin hebben we een ruime keuze: gelukspoppetjes engel, zilveren hanger engeltje, engel wierook, dromenvanger engel, engelen wensflesje, beschermengel sleutelhanger.

Handje van Hamsa - Midden Oosten
Er zijn hele veel verschillende vormen van handen maar de meesten hebben gemeen dat ze het geluk symboliseren. Je hebt Fatima's hand ofwel de Hamsa hand en ook een uitvoering waarop de lijnen van de handpalmen te volgen  zijn en die ieder aangeduid worden met een astrologisch symbool. In het oude Babylon werd de hand toegedacht aan de godin Venus en door de moslims aan Fatima. De joden noemen het de Hamsa hand maar hamsa betekent eigenlijk niet veel anders dan 'vijf'. De betekenis van het symbool is niet zo moeilijk, een open hand is sowieso een universeel teken voor vrede omdat er niets in verborgen zit. De bedoelingen zijn rein. Ook is het het gebaar van bescherming en afweren. Sommigen geloven ook dat als je dit amulet draagt je het geluk in je hand kunt dragen.

Als amulet wordt het ook ingezet tegen geestelijke aanvallen. De hand met de alziende oog staat voor de hand van god. In het verleden werden handen verborgen voor als teken van onderwerping maar dit symbool vertelde juist dat God ingreep. Ook de Hindoes kennen een handsymbool: het embleem van de Jain religie symbolisseert de doctrine van de Ahimsa, ofwel geweldloosheid. Het wiel in het midden van de palm is het wiel van Samsara. Het woord in het midden betekent stop. Samen representeren ze het stoppen van de cirkel van reincarnatie door het practiseren van Jainistische ascese en het stoppen van het deren van elk levend wezen.  


In onze webshop vind je verschillende zilveren hangertjes van het Handje van Hamsa. Ook hebben we verschillende geluksarmbandjes met het handje van Hamsa en kralen van dit symbool.

Hart
Dit is misschien wel het bekendst en meest internationale symbool op aarde. Het hart staat uiteraard voor liefde, maar is ook verbonden met andere gevoelens. Er wordt vaak gekeken naar het gedrag van het hart bij deze gevoelens. Zo kan een hart stil staan van angst. gaat het hart sneller kloppen bij spanning. De vorm van het teken zoals we het nu kennen vindt zijn oorsprong in de Egyptische oudheid waar het menselijk hart werd nagetekend. In de middeleeuwen werd de inkeping erbij getekend (men dacht dat het hart 3 kamers had en wilde met de inkeping de derde kamer aanduiden). In de loop der jaren is de vorm geëvolueerd en is men het gaan gebruiken als symbool voor liefde.

In onze webshop vind je harten in vele soorten en uitvoeringen: sleutelhanger hart, bedeltje hart, zilveren hartjes, dromenvanger, gelukspoppetje, armbandje met een hartje en rozenkransen


Hoefijzer - VS / Europa
Het hoefijzer staat voor bescherming en geluk. Je ziet heel vaak hoefijzers gespijkerd boven deuren en aan masten van schepen. Bij kleine kinderen werd een hoefijzer in de wieg gelegd om ziekten en boze geesten buiten de deur te houden. Veel hoefsmeden bevestigen de hoefijzers vandaag de dag nog steeds met 7 (het geluksgetal) hoefnagels. Hang altijd de hoefijzers aan de muur met de opening naar boven als een letter U want anders valt het geluk er uit. Over de gehele wereld worden hoefijzers gezien als eeuwenoud symbool voor geluk.

In onze webshop vind je leuke zilveren hangers van een hoefijzer. Ook hebben we gelukspoppetjes met een hoefijzer en kralen.

 

Jade - China
Het zachte groene licht van jade schenkt vredigheid, harmonie, wijsheid van het hart, gerechtigheid en bescheidenheid. Jade ontspant het hart en brengt het tot rust. De steen staat ook bekend als droomsteen, hij zet aan tot dromen en tot de juiste interpretatie van de droominhoud. Jade helpt om tot de kern van een probleem door te dringen en geeft inzicht in verborgen waarheden. Werkt genezend op milt, lever, darmen en helpt bij geelzucht. Jadestenen zijn ideale zwangerschap– en bevallingsstenen, ook vanwege hun bloedstollend effect. Jade is de steen van vrede en wijsheid.

In de rubriek geluksstenen vind je verschillende artikelen die van jade gemaakt zijn. Ook hebben we een leuk geluksarmbandje met een jade kraaltje, meridiaan kogels van jade, sleutelhanger van jade en boeddhabeeldjes in een jadekleur


Kikker - Verschillende culturen
De kikker is het symbool van voorspoed, rijkdom, vriendschap en overvloed in vele culturen en een symbool van vruchtbaarheid in andere. Bij de Indianen draagt de kikker een stuk hout in zijn mond omdat de Mojave Indianen geloven dat hij vuur heeft gebracht voor de mensheid

Bij de oude Romeinen was de kikker een mascotte die geluk bracht in je huis. De Aboriginals (Australië) geloven dat de kikker onweer en regen brengt en planten helpt om te groeien. Bij de oude Grieken en Egyptenaren symboliseert de kikker inspiratie en vruchtbaarheid. De kikkergodin Hekt beschermt pasgeboren baby's.

In onze webshop vind je verschillende producten met een kikkertje. We hebben bijvoorbeeld gelukspoppetjes kikker.
 

Klavertje vier - Europa/N-Amerika
In Keltische culturen, vooral in Ierland, gelooft men al lang in het geluk dat een klavertje brengt. Tegenwoordig zien we zowel het klavertje drie (shamrock) als het klavertje vier als krachtige gelukssymbolen. Er zijn verschillende uitleggen voor het onstaan van dit geloof. Eén van deze verhalen vindt zijn oorsprong in Wales. De dieren in dit gebied aten van de weiden vol met klavertjes. Zij werden daar lekker vet van en zorgden daarmee voor welvaart voor hun eigenaren. Een ander verhaal vertelt ons over druïden die voor hun toverdranken klavertjes vier gebruikten. Ook zeggen zij dat de vier blaadjes van de klaver staan voor de vier elementen van de alchemie; water, aarde, vuur en wind. De grondleggers van het catholicisme in Ierland zeiden op hun beurt dat het klavertje drie een voorstelling was de drie-eenheid van god, zijn zoon en de heilige geest. Het zeldzame klavertje vier voegde daar god's zegen aan toe. Een uitleg die vooral alleenstaande reizende dames zal aanspreken is de uitleg dat door het plaatsen van een klavertje vier in de rechterschoen men tijdens de reis de man zal tegenkomen die men zal trouwen. Wat ook de juiste uitleg is van de betekenis is, met een klavertje vier ligt geluk zeker in het verschiet.

We bieden je klavertje vier gelukspoppetjes, klavertje vier zilver, geluksarmbandje klavertje vier en blikje klavertje vier.  Natuurlijk ook zilveren hangertjes en zilverkleurige kraaltjes.

Kokopelli - Verenigde Staten
Deze afbeelding stamt uit de Amerikaanse - Indiaanse cultuur. Het is een afbeelding van de Indiaanse god Kokopelli. Hij is het symbool van de vruchtbaarheid, plezier, goed geluk en gezondheid.  Op z’n rug draagt hij een zak met zaden en speelt al dansend op zijn fluit. De eerste tekeningen die van hem zijn gevonden zijn meer dan 3000 jaar oud. Kokopelli komt bijna over de hele westkant van Noord – en Zuid - Amerika voor. Bij stammen in Canada tot in Peru.

Het vaakst zul je hem terugvinden bij de indianen in het zuidwesten van Noord - Amerika. Kokopelli reisde van dorp naar dorp. De winter veranderde in de lente; hij liet sneeuw smeltenen liet het regenen voor een succesvolle oogst. Zijn fluitspelen symboliseerde de overgang van winter naar lente. Men zegt dat Kokopelli’s fluit gehoord kan worden in de warme lentewind. Ook werd Kokopelli gezien als de bron van conceptie. In de legende gaan mensen s'nachts dansen en zingen als zij Kokopelli op zijn fluit hoorde spelen. De volgende morgen waren alle vruchtbare vrouwen zwanger.  In alle verhalen van de verschillende stammen wordt Kokopelli gezien als de bron van muziek en dans. Hij brengt vreugde in zijn omgeving. 

 

Konijnenpootje
Vaak worden konijnenpootjes als sleutelhanger verkocht.  Volgens het bijgeloof moet men drie of vier keer over het pootje wrijven voor het begin van bijvoorbeeld een toneelstuk, een wedstrijd, een toespraak of wanneer men gaat gokken. De talisman zou op dit soort momenten dan geluk brengen.

Een konijnenpootje sleutelhanger vind je hier.


Lang leven - China - Symbool voor lang leven
Op Chinese tapijten en op muurschilderingen kom je vaak een teken tegen dat staat voor een lang leven. Als men het draagt is het vaak gemaakt van jade en wordt vergezeld door vijf vleermuizen. Degene die het symbool gebruikt of draagt zal veel geluk krijgen en vooral een lang leven.

Levensboom
De levensboom of boom des levens (Hebreeuws: עץ החיים; Etz haChayim) wordt in het Bijbelboek Genesis in vers 2:9 genoemd als de boom die samen met de boom van de kennis van goed en kwaad door God werd geplant in de Hof van Eden (het Paradijs) en waarvan de vruchten eeuwig leven (onsterfelijkheid) geven. 

 We verkopen zilveren hangers van dit symbool en verschillende kralen.
 

Libelle
Als een schepsel van wind staan zij voor veranderen. Als een schepsel van water vertegenwoordigen zij 'een droom'. Andere symbolische betekenis die verband houden met libelle zijn welvaart, kracht, moed, vrede, harmonie en zuiverheid.
 

Lieveheersbeestje - Europa en Verenigde Staten
Als geen ander insect worden de lieveheersbeestjes door de mens als 'brengers van mooi weer' in bescherming genomen, wat in een groot aantal volksnamen tot uitdrukking komt: onzelieveheersbeestjes, Kapoentjes, Engeltjes, Bonte koetjes,  Gelukskevers, Hemelkoetjes, Heiligenkevers, Kogelkevers, Mariakevers, Mariapaarden, Zonnekevers.

Lieveheersbeestjes hebben we in heel veel soorten en maten. Als gelukspoppetjes, zilveren hangers en stickers. 

 

Oog van Horus – Midden Oosten – Egypte
Het Oog van Horus is een veelvoorkomend symbool op graftomben en sarcofagen uit het oude Egypte. Over de herkomst van het Oog van Horus bestaan twee verhalen. Een vertelt over Horus die de zoon was van de Egyptische koning Osiris. Horus had ruzie met zijn broer over de troonopvolging. Horus verloor tijdens deze ruzie zijn oog. De goden hielpen Horus omdat hij de rechtmatige troonopvolger was. De rest van zijn leven werd Horus begeleid door de slangenkoning Uraeus die zijn oogwond bedekte. Een ander verhaal is wat minder kleurrijk en gaat ervan uit dat het oog, een oog is van een valk. Ook de valk is een belangrijk figuur voor de oude Egyptenaren. Ongeacht de herkomst wordt het symbool nog altijd beschouwd als een belangrijke beschermer tegen het kwaad en is de bron van de vele andere ogen die nu voorkomen in het MiddenOosten en Turkije

Wil je ook een 'Oog van Horus'? Kijk dan eens in onze rubriek 'Zilveren gelukssieraden'. We kunnen je verschillende zilveren hangers leveren.


De Phoenix - China
Een universeel symbool van de zon, wedergeboorte, opstanding en onsterfelijkheid. De vogel symboliseert het geluk van wensvervulling en brengt kansen, bekendheid en erkenning.
 

Scarabee - Egypte
De letterlijke betekenis van scarabee is 'tot leven komen'. De scarabee is de heilige kever uit het oude Egypte. De kever rolt een bolletje mest voor zich uit om zijn eitjes in te leggen. De Egyptenaren zagen in hem de kracht achter de dagelijkse cyclus van de opgaande en ondergaande zon. De kevers leken spontaan uit de mest te ontstaan, aangezien nog niet bekend was dat larven zich verpoppen en daarna een andere gedaante aannemen. Zo werd de scarabee in verband gebracht met vernieuwing, wederopstanding, onsterfelijkheid, potentie, voortplanting en wijsheid. De twee helften van de scarabee vertegenwoordigen onze linker- en rechterhersenhelft. De linker heeft te maken met het denken, de rechter met het gevoel.Wanneer we deze twee helften goed hebben ontwikkeld en ze in balans zijn, handelen we vanuit onszelf en onze eigen kracht.

Ook hiervan hebben we verschillende zilveren hangers beschikbaar

Schildpad - Feng Shui
Schildpadden worden binnen Feng Shui beschouwd als geluksbrengers. Ze zijn één van de vier heilige dieren binnen Feng Shui (draak, schildpad, eenhoorn en phoenix). Ook wordt gezegd dat schildpadden een lang leven symboliseren.

In ons assortiment vind je een geluksbeeldje van dit symbool en een kraal.

Schoorsteenveger - Verenigd Koninkrijk
Een schoorsteenveger is een teken van geluk en voorspoed. De legende over de schoorsteenveger luidt als volgt: op een mooie dag ging Koning George met zijn paard uit rijden. Plotseling sprong een hond tussen de Koninklijke stoet en beet richting het paard van Koning George. Het paard steigerde en tot afschuw van het publiek werd de koning bijna van zijn paard gegooid!. Op dat moment stapte een bijzondere figuur, gekleed in lompen op het gebeuren af, kalmeerde het paard zo had de schoorsteenveger de koning gered!

Van het schoorsteenvegertje hebben we een leuk gelukspoppetje en er zit ook een schoorsteenvegertje in dit geluksflesje.

Sleutel
De sleutel tot het geluk. Men gelooft dat de gever gelukkig zal zijn in de liefde en bij geliefden staat het tot de sleutel tot elkaars hart.

In onze webshop bieden we je bedeltjes van sleutels en een zilveren hanger inclusief ketting.  

Tijger - China
De tijger wordt in de Chinese astrologie beschouwd als geluksbrenger. Ook beschermt hij tegen bepaalde kwalen en tegen diefstal en  brand.

Uil 
De uil staat zowel symbool voor domheid als voor wijsheid. Zo wordt met een uilskuiken een dom persoon aangeduid. Een uil is een nachtdier en kan dingen zien die anderen niet zien, hetgeen geduid wordt als wijsheid. Athena, de Griekse godin van de wijsheid wordt vergezeld door een uil.

Een uiltje wordt vaak cadeau gegeven als gelukssymbool bij studie en examen. We hebben daarvoor sleutelhanger uiltje, zilveren hangers en armbandjes met uiltjes. Daarnaast beeldjes van uiltjes en kettingen. Zo moet het met studie en examens zeker goed komen.

  

Varken - Duitsland
Het spaarvarken is het symbool van het kapitaal dat het gemiddelde gezin in vroeger tijden bezat: een varken. Gekocht als biggetje, alles etende wat op het erf te vinden was (ja alles!) en als het varken groot was (gemest) dan werd het feestelijk (niet voor het varken) geslacht. De vergelijking met het spaarvarken en het geld dat er in zit is niet moeilijk te maken! Toch?

In het zuidelijke deel van Duitsland wordt het spaarvarken nog steeds cadeau gedaan als Glucksschweinchen, vaak bij Oud en Nieuw. Ook een pasgeboren baby ontvangt een spaarvarkentje voor een lang, gelukkig en rijk leven.

In ons assortiment: gelukspoppetje varken, gelukssteentje met een varkentje erop, spaarvarkentje in verschillende kleuren.

Visschub
In Rusland en andere Oost-Europese landen denkt men dat het geluk brengt als je een visschub in je portemonnee stopt. Die zou er namelijk voor zorgen dat je nooit zonder geld komt te zitten. De precieze herkomst van dit gebruik is niet helemaal duidelijk, maar wellicht dat het iets te maken heeft met een rijke vangst.
 

Yin en Yang - Oosten
Yin en Yang zijn twee tegenpolen. Yin is het zwarte deel en yang het wtte. Het staat voor dag en nacht, man en vrouw, kort en lang. Terwijl ze tegengesteld zijn kan de ene niet bestaan zonder de andere. Zonder dag geen nacht en zonder zwart geen wit. De energie van Yin en Yang zijn voortdurend in intereactie met elkaar en in het ultime geval zijn ze in evenwicht met elkaar.

In onze webshop vind je verschillende zilveren hangers van yin yang, sleutelhanger van kristal. Kleine bedeltjes, geluksarmbandje met een Chinees geluksmuntje en yin yang bedeltje en een sticker van yin yang.