De betekenis van de levensboom of tree of life

Dit universele symbool wordt gebruikt in ontzettend veel spirituele en mythologische tradities over de hele wereld. In verschillende culturen is het bekend als de Kosmische Boom, the World Tree, de Heilige Boom en de Tree of Life. Vanwege de mooie betekenis zijn er ook veel mooie items te krijgen zodat je dit kunt zelf in je huis kunt zetten of aan iemand kado kunt doen.

De levensboom of tree of life heeft een bijzondere geschiedenis. De levensboom staat in vele culturen namelijk symbool voor rijkdom, wijsheid en schoonheid. Het zou het begin van het leven en de onbevangenheid van de jeugd symboliseren. De levensboom staat voor een frisse start in het leven, positieve energie en een stabiele toekomst. De levensboom is daarnaast het perfecte symbool van het doorstaan van elke uitdaging want met elke storm groeien de wortels van de boom dieper.  

 

Adam en Eva

De levensboom komt zoals vermeld in vele culturen voor. In de Westerse wereld is deze boom vooral bekend door het verhaal van Adam en Eva. De (levensboom of boom des levens werd volgens de traditie in de Hebreeuwse Bijbel door God geplant in de Hof van Eden (het Paradijs) samen met de boom van de kennis van goed en kwaad. De vruchten van deze boom gaven eeuwig leven (onsterfelijkheid) Nadat Adam en Eva van de boom van de kennis van goed en kwaad hadden gegeten, werden zij verbannen uit de Hof van Eden om hen ervan te weerhouden om van de vruchten van de boom des levens te eten.

 

Boeddhisme

In het boeddhisme staat de boom des levens bekend als de bhodi-boom. Het was onder deze boom dat Boeddha de verlichting bereikte, dus het wordt gezien als een zeer heilig symbool.

 

De Kelten

De Tree of Life is nog steeds een prominent symbool in de Keltische overtuigingen en wordt in meerdere vormen afgebeeld. Ze geloven dat de wortels de 'andere wereld' vertegenwoordigen, de stam vertegenwoordigt de sterfelijke wereld en verbindt de wortels en takken, en de takken vertegenwoordigen de wereld erboven, of de hemel.Islam

De boom des levens staat in de koran bekend als de boom van onsterfelijkheid. Het verscheen in Eden en is de boom waarvan Adam en Eva aten nadat Allah hen had verboden dit te doen.

 

Jodendom

In het judaïsme is het de levensboom die het leven ondersteunt en voedt. Hij staat in het midden van een vruchtbare tuin die door Jahweh is geplant.

 

Overtuigd van de mooie betekenis van deze boom? Dan kunt u wellicht eens een kijkje nemen bij de artikelen met dit mooie symbool? Zo vindt u onder andere mooie dromenvangers, sleutelhangers en ook een brievenbuscadeautje met een een hangertje én een sleutelhanger en een kaartj van dit mooie symbool.