Bezoek Boeddhistische tempel Amsterdam

  • Geplaatst op
  • Door Pauline Bok

Op 21 februari woonden Florine, mijn dochter, en ik in Amsterdam de viering van het Chinees nieuwjaar bij. Daarna brachten we ook een bezoekje aan de grootste Boeddhistische tempel van Europa, de Fo Guang Shan He Hua tempel.

Op 21 februari woonden Florine, mijn dochter, en ik in Amsterdam de viering van het Chinees nieuwjaar bij. Daarna brachten we ook een bezoekje aan de grootste Boeddhistische tempel van Europa, de Fo Guang Shan He Hua tempel.

Boeddhistische tempel Amsterdam 1De geschiedenis van de tempel

In 1994 dienden enkele vooraanstaande Chinese ondernemers een verzoek bij de Gemeente Amsterdam in om deze tempel op de Zeedijk te mogen bouwen. Uiteindelijk werd deze in 2000 officieel geopend door Koningin Beatrix. De tempel is gebouwd in de traditioneel Chinese stijl. De naam He Hwa betekent in het Chinees Lotusbloem. De lotus symboliseert in het boeddhisme de mogeljikheid om verlicht te worden. Maar het woord ‘He’ maakt ook deel uit van de Chinese naam voor Nederland, He Lan.

Wat kun je zien en ervaren in deze tempel?

In de vrij toegankelijke hoofdzaal van de tempel staat het beeld van Avalokitesvara, Binnenzijde Lotus Tempel in het Chinees Guan Yin Bodhisattva, centraal. Haar naam betekent “de wijze vol van mededogen die alles waarneemt”. Zij ziet met haar duizend ogen, in iedere hand één, al het lijden van de wereld en biedt de lijdende mens hulp. Haar duizend handen symboliseren haar vermogens om alle levende wezens te redden. Daarnaast is ze Amitabha Boeddha behulpzaam bij het begeleiden van mensen naar het Westelijke Zuivere land. Guan Yin, of Kwan Yin, houdt veel verschillende attributen in haar handen, dat zijn allemaal symbolen voor de manieren waarop zij mensen te hulp komt. Guan Yin wordt geflankeerd door twee beelden van Wei To en Qie-Lan, de legendarische beschermers van de Boeddistische leer.

Iedere zondag worden vanaf 10.30 uur soetra’s, dit zijn op schrift gestelde toespraken van de historische Boeddha, op traditioneel Chinese wijze gereciteerd. Daarbij is elke belangstellende welkom. Ook worden verschillende cursussen gegeven over Boeddhisme en Chinees. In mei vindt elk jaar de viering van de geboorte van de Boeddha plaats op de Nieuwmarkt (de Zeedijk eindigt op de NIeuwmarkt en ligt vlakbij). Dit jaar zal dat zijn op 16 mei.

Boeddhistische tempel AmsterdamDagje China in Amsterdam

Wil je een keer een Boeddhistische tempel ervaren dan is deze tempel zeker een bezoekje waard. Leuk om te combineren met een dagje Amsterdam. Op de Zeedijk kun je heerlijk Chinees eten en op de Nieuwmarkt zit ook een hele grote Chinese supermarkt, Oriental, waar je nog wat langer in het Oosten kunt wanen. Zo hoef je dus geen 10 uur te vliegen om even helemaal weg te zijn.

Alle info over de tempel en de activiteiten vind je op de website van de tempel: www.ibps.nl