Vriendschapsarmbandje: Trend met historie

Vriendschapsarmbandje: Trend met historie

Nu het weer wat mooier weer wordt zien we ook dat kleding weer wat uitbundiger worden en ook sieraden weer beter zichtbaar zijn. Een trend die we ook deze zomer weer zullen zien is het vriendschapsarmbandje of geweven armbandje. Dit is een sieraad met een lange historie.

 

Een vriendschapsarmbandje (ook wel vriendschapsbandje genoemd) is een veelal gehaakt. gevlochten of geknoopt armbandje. Varianten met kraaltjes en bedeltjes zijn ook mogelijk.

 

De oorsprong van de bandjes is Zuid-Amerikaans. Ze werden in vroegere tijden gemaakt en geweven door de Indianen in Centraal en Zuid Amerika. Maar bepaalde knoopsoorten kunnen al terug herleid worden naar China in de periode van 481 tot 221 voor Christus. 

 

In de 13e eeuw werd in Arabie gestart met Macrame, een techniek waarbij verschillende knoop technieken worden gebruikt. Deze techniek werd gebruikt om randen te maken huishoudelijke items. Zeelieden die deze landen bezochten namens deze technieken mee en maakten er armbandjes en andere items van gedurende de tijd op zee. Zo kon het dat het vlechten van armbandjes met knopen zich verspreiden over de hele wereld. In de hippietijd maakte het vriendschapsarmbandje zijn revival en ook in deze tijd zien we dus het vriendschapsarmbandje weer opduiken. 

 

In de huidige armbandjes zien we heel veel soorten knopen en materialen waar de armbandjes mee worden gemaakt. Zo zijn er de geweven armbandjes uit zuid Amerika, de sai sin armbandjes uit Thailand en eenvoudige bandjes uit China. 

 

Vriendschapsarmbandjes noemen we zo omdat ze vaak als cadeau aan een vriendin of vriend worden gegeven ter benadrukking van vriendschap. Heel vaak zien we tieners lopen met hetzelfde armbandje of armbandjes die bij elkaar passen net als bijvoorbeeld de vriendschapsketting. Volgens de traditie knoop je het armbandje om en doe je gelijktijdig een wens. Je draagt het armbandje tot dat het afvalt omdat het versleten is en afvalt.  

 

 

Deze en meer leuke vriendschapskado's vind je in onze webshop

Bron: https://www.braceletbook.com/history/

https://webspace.ringling.edu/~rmalkiew/courses/introweb/project02process/history_page.html