Waar komt het gelukskoekje vandaan? eenbeetjegeluk.nl vertelt het je...

In onze webshop verkopen we van die leuke gelukskoekjes. Maar wist u dat deze koekjes zijn oorsprong niet vinden in China? Meer hierover in onze blog.

Een gelukskoekje of fortune cookie is gemaakt van bloem, suiker, vanille en sesamzaad olie. In het koekje zit een stukje papier met daarop een spreuk of voorspelling. Deze gelukskoekjes worden vaak geserveerd in Amerikaans Chinese restaurants en soms in andere landen. De exacte oorsprong van de gelukskoekjes is onduidelijk, maar 1 ding is zeker. Ze zijn niet uitgevonden in China!

Wel kennen de Japanners een koekje dat erg lijkt op het gelukskoekje. Dit gebruikt dateert uit de 19e eeuw en werd gemaakt in Kyoto, Japan. Wel verschilt het Japanse koekje van het gelukskoekje op een aantal punten. De Japanners maakten de koekjes van donkerder deeg en het deeg bestond uit sesam en miso in plaats van vanille en boter. Dit koekje hette Tsujiura Senbei en wordt nog steeds verkocht in bepaalde delen van Japan bij het begin van het nieuwe jaar.

Zoals gezegd is het gelukskoekje geen Chinese uitvinding. In 1989 werden de gelukskoekjes geintroduceerd in Hong Kong en werden verkocht als 'Echte Amerikaanse gelukskoekjes door Wonton Food. Dit werd echter geen succes omdat het koekje 'te Amerikaans' gevonden werd. 

Wil je een gelukskoekje kopen? Dan vind je onze verschillende gelukskoekjes hier